• default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
A- A A+

Sejarah

 

raub1

Perkataan Raub dalam Bahasa Malaysia bermaksud 'genggam'. Mengikut sejarah, pusat perlombongan ini dinamakan Raub selepas pelombong-pelombong menjumpai seraub emas setiap dulang pasir. Hal ini dinyatakan dengan menarik oleh J.A Richardson dalam bukunya. The Geology and Resources of the Neighbourhood of Raub Pahang. Menurutnya, "People found that for every "dulang" of sand there was a handful (raub) of gold' (hlm. 36)

Raub menjadi terkenal pada awal abad ke-20 kerana hasil emasnya. Syarikat lombong emas yang mengusahakan perlombongan di daerah ini ialah Raub Australian Gold Mine(RAGM) yang didaftarkan pada 1889 di Queensland, Australia. RAGM juga dikenali sebagai Raub Gold Mine. Pada awalnya syarikat lombong ini dikenali sebagai Australian Syndicate Ltd dan kemudian Australian Gold Mine Co. Ltd pada tahun 1982. RAGM beroperasi sehingga 1961.

 

Pencapaian

ISO 3 Untitled-4

Pelawat@PDTR

547424
Hari IniHari Ini17
Bulan IniBulan Ini580
KeseluruhanKeseluruhan547424

Hakcipta Terpelihara © Pejabat Daerah dan Tanah Raub 2011
Penafian : Pejabat Daerah dan Tanah Raub tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 7.0, Mozilla Firefox 3.0 & Chrome ke atas dengan resolusi 1024 x 768